Aftenblad-gutten skilt

Les original artikkel hos Stavanger Aftenblad:
http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Har-du-en-ledig-vegg-til-Aftenbladet-gutten-3600656.html

Reklameskiltet for Aftenbladet i Hillevåg må vekk. Eierne av Malmgården vil bruke veggen selv. Nå jakter Aftenbladet-gutten etter en ny vegg å klore seg fast i.

Har du en ledig vegg til Aftenbladet-gutten? – Aftenbladet.no
Toralf Sandø
Publisert: 05.jan. 2015 19:48 Oppdatert: 06.jan. 2015 13:58

– Det er kommet en ny leietaker i bygget, og de ønsker naturlig nok plassen selv istedenfor at vi får bruke den, sier Petter Herigstad, som er eiendomskoordinator i Stavanger Aftenblad.

– Han har sett litt sliten ut, med litt blandet belysning bak seg de siste årene?

– Det kan stemme det. Nå ønsker vi å finne et nytt hjem til denne gutten og får en fin anledning til å ta ham ned, fikse ham og gjøre ham rein og flott. Vi skal sørge for at lysene virker som de skal.

Leter etter nytt hjem
– Det er ikke planer om å bytte papiravisen han har i hånden med et nettbrett?

I april 1959 kunne Aftenbladet melde at sperreflagget var oppe på Malmgården i Hillevåg. Snart kom også lysreklamen for Aftenbladet opp på nordveggen av bygget.- Nei, litt av sjarmen med denne her er historikken. Vi vil ha ham slik han er uten å digitalisere ham mer.

– Kikker dere på noen steder?

– Vi har ikke noen alternativer foreløpig, men forhåpentlig får vi tips fra publikum og interesserte. Så får vi gjerne plassert den på en plass der mange vil kunne se ham, sier Herigstad.

Det er Mette Hamre, merkevareansvarlig i Stavanger Aftenblad, som har ansvar få å finne et nytt hjem til gutten. Hun tar gjerne imot tips til aktuelle kandidater. Reklameskiltet skal ned i løpet av denne uken.

Siden 1959?

Skiltet har hengt på veggen i en mannsalder. Nøyaktig hvor lenge, er vi ikke sikre på, men bygget Malmgården ble tatt i bruk sommeren 1959. Hillevågsgutt og selvlært lokalhistoriker Engwall Pahr Iversen (70) tror skiltet har hengt på veggen siden bygget var nytt. I så fall er det nesten 56 år gammelt.

– Gården heter Malmgården etter Malm Jakobsen, som bygget de fleste husene langs Hillevågsveien på den tiden. Det var her Halvar Helgø åpnet jo sin første kolonialbutikk i kjelleren der, sier Pahr Iversen til Aftenbladet.

– Passet Aftenbladet

Den gangen het butikken Helgø Snarkjøp. Senere flyttet butikken til Mariero.
Har du en ledig vegg til Aftenbladet-gutten? – Aftenbladet.no

Pahr Iversen mener stedet var spesielt velegnet for Aftenbladet med sine kristelige tradisjoner helt tilbake til predikanten Lars Oftedal, som startet avisen i 1893.

Har du en ledig vegg til Aftenbladet-gutten? – Aftenbladet.no- På skrå over Hillevågsveien, der Patrioten ligger nå, lå bedehuset Nazareth den gang. Og Aftenbladet hadde sin kommisjonær der.

I 1959 var Per Thomsen (1905-1983) sjefredaktør i Aftenbladet, og han var førstemann i stillingen som ikke bar etternavnet Oftedal.
På den tiden fantes ingen motorvei inn til byen. All biltrafikk mellom Stavanger og Sandnes og resten av verden for den saks skyld gikk langs Hillevågsveien, også kjent som riksvei 44. Her ved Malmgården hadde trolleybussene fra sentrum til Hillevåg snuplassen sin. For de som ikke husker trolleybussene, var dette elektriske busser, som hentet strømmen fra en kjøreledning over veien, akkurat som trikkene i andre byer.

Har du en ledig vegg til Aftenbladet-gutten? – Aftenbladet.no- Trolleybussen snudde mellom Maskinhuset og Malmgården. Det var et rimelig godt som utsiktpunkt for de som kom med bussen eller sto og ventet på bussen. Det passet jo bra for Aftenbladet, sier Engwall Pahr Iversen til Aftenbladet.

Har du en ledig vegg til Aftenbladet-gutten? – Aftenbladet.no

Bygget på etasje

Maskinhuset var velkjent langt utenfor Hillevåg. Der kunne siddiser kjøpe sykler, barnevogner, symaskiner og sportsutstyr. Stavanger byleksikon kan fortellet at Maskinhuset var mer enn en butikk. Bedriften produserte sine egne sykler, barnevogner og mopeder under merkenavnet Svithun.

Malmgården ble opprinnelig bygget med tre etasjer. I 1968 fikk bygget en fjerde etasje og fikk den formen det har i dag.

Aftenblad-gutten på veggen har i hvert fall vært nede en tur siden 1959. I 1999 ble hele skiltet fjernet for å bli pusset opp. Det tok noen uker før han var han tilbake på plass igjen.

Malmgården+1959

Les original artikkel hos Stavanger Aftenblad:
http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Har-du-en-ledig-vegg-til-Aftenbladet-gutten-3600656.html